9 mei 2010

Urbex en HDR in Rhoon

Ik ben al een tijdje geïnteresseerd in het begrip urban exploration ofwel urbex fotografie. Maar ja je vind niet zomaar een locatie in de omgeving van Spijkenisse waar dit plaats zou kunnen vinden. Nog afgezien van het feit dat er vaak bewaking is, zijn er gewoon niet al te veel locaties.
Toen bedacht ik me opeens dat mijn schoondochter in een zeer oud pand in Rhoon woont. Zij huurt dit pand van Alvast en bewoont het als anti-kraak beveiliging. Dit pand is door de lange tijd dat het heeft leeg gestaan al behoorlijk aan het vervallen. Doordat zij het bewoont in het kader van anti-kraak mag er ook niets aan het pand worden gewijzigd. Een ideale plek dus om eens met urbex aan de slag te gaan. Vandaag met Mike ben ik ermee aan het experimenteren geweest. Hieronder staan de resultaten van kleine hoekjes en plekken in het huis waar ik me heb uitgeleefd.

Als eerste een serie foto's gemaakt op de eerste verdieping met uitzicht op de achtertuin.


De begroeiing is hier al zo verwilderd en omhoog gegroeid tegen de achtergevel dat je jezelf vanuit de kamer in een sprookje waant.



Het pleister laat hier en daar al flink los van de wanden. Het pand staat ook al zo ontzettend lang leeg en onderhoud wordt er niet uitgevoerd.

Deze tekening hangt boven een open contactdoos en toont een plattegrond van de tussenverdieping.

Oude telefoonaansluiting in één van de zijkamers in het achterdeel van het pand.


De krant hieronder werd gevonden in een kast op de zolder. Na enig onderzoek op basis van de trekkingsuitslag van de staatsloterij die er staat blijkt de krant ongeveer afkomstig uit 1952 of 1953

Daarna nog even wat foto's in de betreffende zolderkast genomen.


Smal gangetje in het achterdeel van de tussenverdieping. Door de verlichting krijg je hier een mooie kleurstelling op de foto.

Tegelijk met het begrip Urban exploration ben ik ook aan het spelen geweest met HDR. De foto's hierna zijn gemaakt volgens het HDR principe.
Als eerste een foto van een in verval geraakte douche. Gelukkig zijn er meerdere douches in dit grote pand omdat het altijd dienst heeft gedaan als een zorg-/ opvangtehuis.

Vervolgens een paar mooie foto's van de trap naar de zolder.


Deze mooie foto van de wenteltrap naar de onderste verdieping geeft een leuk effect in samenhang met de trapleuning waar foto vanaf is genomen.

Aan het einde van de fotosessie was het inmiddels geheel donker geworden. Dit gaf mij de gelegenheid om eens over te steken naar het tegenover gelegen kasteel van Rhoon om daar enkele HDR opnames te maken van het kasteel en de woning erachter. Ook bij de naastgelegen kerk heb ik nog een foto gemaakt.
Al met al was het een geslaagde avond. Nu nog eens een afspraak maken met de kosteres om in de kerk foto's te kunnen gaan maken.